
ros copy resepi ni dari blog kak Hana Kanazawa, resepi asal dari kak yatiezaini myresipi, terima kasih banyak-banyak buat kakak berdua kerana share resepi yang simple ni.
Bahan-bahan ( ros buat separuh adunan je)
1.1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3
2.1/2 tin besar susu pekat
3.180 gm butter ( ros letak 2 sudu besar marjerin)
4.100 gm coklat bar masakan ( ros tak letak)
5.1/2 cawan milo
6.1/3 cawan air panas ( ros ganti dgn susu segar)
Cara-cara
1. Kesemua bahan 2 - 6 dimasukkn kedlm kuali - masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min)
2. Masukkn biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.
3. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). Simpan didlm peti sejuk 1 - 2 jam.
4. Keluarkan dr loyang & potong.. SIAP ..dah boleh dimakan. Selamat Mencuba.

- siap dipotong dan sedia untuk dihidangakan-

- jangan lupa alas loyang dengan kertas minyak supaya mudah dikeluarkan nanti-
Nota: Kek ni kalau simpan di dalam peti ais lama-lama lagi sedap, biar cepat keras dan mudah dipotong nanti...
NUR ANISAH MOHD JAMIL
NUR ANISAH MOHD JAMIL
No comments:
Post a Comment